Интензивното строителство в Бургас създава 2 нови квартала

Интензивното строителство в Бургас създава 2 нови квартала

С близо 33% се е увеличило новото строителство в Бургас през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данните на НСИ. Към момента се обособяват два нови района, в които предприемачите реализират инвестиционните си намерения. Единият в района на Северната промишлена зона, а другият е чисто нов – „Хоризонт“ коментират посредници.

Интересът към подобни имоти ново строителство е предимно от млади семейства. Те се насочват към периферията на града, където е по-спокойно. Целта е да се избяга от динамичния живот в центъра, особено през лятото, когато е пълно с туристи. Другата причина е, че повечето от кандидат-купувачи могат да изчакат една-две години, докогато ще е готово новото им жилище. Към момента средната цена на такъв имот в строеж е около 1000 EUR/кв.м, коментират посредници.

Предлагането е предимно на 2- и 3-стайни апартаменти – целта е максимално да се отговори на изискванията на клиентите. Гарсониерите вече не са рентабилни нито за купувачите, които търсят по-голям имот, нито за инвеститорите, които не могат да реализират прилична печалба. Към момента в Бургас се оферират около 700 жилища в етап на строеж, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. От тях едва 35 са 1-стайни. Цените им започват от 28 000 EUR и достигат до 62 000 EUR.

Най-голям избор към момента имат тези, които са решили да си купят 2-стаен апартамент в етап на строеж – близо 400 е броят на офертите. Средната цена е 1000 EUR/кв.м. Възраждане, Меден рудник, Славейков, Братя Миладинови са районите, в които са се концентрирали строителните предприемачи. Срещу 72 250 EUR може да се купи апартамент в етап на строеж в Меден рудник с площ от 96 кв.м. Към имота може да се купи и гараж на стойност между 8000 и 12 000 EUR.

Предлагането на 3-стайни апартамент в строеж в морския град е под 300 броя. Средната цена на квадратен метър е с около 50 EUR по-висока от тази при имотите с 2 стаи. Освен в посочените по-горе квартали, предлагане на жилища в строеж има и в района на Сарафово. Там апартамент от 80 кв.м може да се придобие срещу 89 000 EUR. Сградата, в която се предлага жилището, ще се намира на втора линия, на 50 метра от плажа.


Автор: Милена Богданова
fakti.bg

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Приемам