Каква е разликата между гарсониера и боксониера?

Каква е разликата между гарсониера и боксониера?

Когато става въпрос за жилища, често попадаме или използваме понятията гарсониера и боксониера като синоними. Има ли разлика и каква е тя? Ето определенията за гарсониера и боксониера според Речника на българския език:

* гарсониера - “малък апартамент от една стая, кухня и сервизно помещение”.
* боксониера - “малко жилище, което се състои само от една стая с кухненски бокс”. 
На пръв поглед има разлика в площта. Гарсониерата е по-голяма от боксониерата.

Гарсониера Думата произхожда от френски език, чийто корен garçon означава “ерген, момче”, т.е. гарсониера е “ергенско жилище”. Състои се от коридор, баня с тоалетна, кухня, стая и тераса. Възможно е в обявите за имоти да се срещне като “едностаен апартамент”, ако се има предвид, че кухнята е отделно помещение. Площта е от 37 до 45 кв. м. Боксониера Представлява малко жилище, което се състои само от една стая с кухненски бокс. Възможно е да няма коридор. Съществуват различни варианти за боксониера. Някои от тях са съвсем малки, състоящи се от стая, в която се влиза директно от входната врата. В самата стая има изводи за чиста и мръсна вода, т.е. може да се обособи кухненски бокс. От същата стая се влиза в банята. Може да има и малък балкон. Обикновено площта е от 19 до 45 кв.м.


Разликата между гарсониера и боксониера е, че стандартно боксониерата е само едно помещение, докато гарсониерата е едно помещение и кухня. Съвременните строители днес не правят вече гарсониери и боксониери. Вече почти не се строят отделни кухни, по-скоро мястото, на което се готви, вече е инкорпорирано във всекидневната. Съвременната техника позволява там, където се готви, да е много по-хигиенично отколкото преди, затова апартаментите с отделни кухни почти изцяло изчезнаха от пазара. 

Автор: МИЛЕНА ЗЪНЗОВА
Източник: www.actualno.com

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Приемам